Vi må gå fra dystopi til håb. Sådan kan positiv retorik forandre klimadebatten
Klimadebatten præges af skræmmende sprogbrug, der beskriver klimakrisen som en uundgåelig katastrofe. Men hvad betyder denne dystopiske retorik for vores vilje og evne til at handle?
Vidste du, at ”klimakrise” er det ord, der hyppigst bliver brugt til at beskrive klodens tilstand? Vidste du også, at stadig flere opponerer mod ordet, da det i deres øjne udvander vores forståelse af situationens alvor og underminerer den trussel, vi står over for. Men måske er ordet ikke så slemt endda – det vender jeg tilbage til.
Lad os begynde ved FN’s generalsekretær, António Guterres, som understreger, at æraen for den globale opvarmning er slut. Nu er vi i tidsalderen for den globale opkogning.
Vi behøver ikke tage over grænsen for at få mulighed for at lægge ører til dommedagsord. Herhjemme bruger Rød-Grøn Ungdom ord som ”klimakatastrofe” og ”klimakollaps”, og den politiske scene er fyldt godt op med udtalelser som ”livet, som vi kender det, er slut”, og ”bagtæppet for klimapolitikken er mere dystert end nogensinde før”.
Projektkonsulent Tinna Stengaard i Kristeligt Dagblad.
Kommentar
Kristeligt Dagblad
26/11/2024
Link